پوشش سقف سوله

پوشش سقف سوله چیست؟ سازه ای فلزی است که دارای سقف شیب دار است و به طور گسترده ای در سالن های ورزشی، تعمیرگاه ها، سازه های ساختمانی و انبارها مورد استفاده قرار می گیرد. ساخت سوله ها به دلیل کاربردهای صنعتی آن ها با سازه های دیگر کمی متفاوت است.

تفاوت بین سوله ها و دیگر سازه ها در این است که قاب های مورد استفاده در سوله ها شیب دار هستند و دارای دهانه  بزرگتر از دیگر سازه ها هستند.

همچنین باید توجه داشت که از پروفیل های موجود در بازار نمی توان برای ساخت سوله ها استفاده کرد، زیرا ابعاد ستون ها و تیرها بزرگتر است و به همین

پوشش سقف سولهدلیل باید از تیر ورق برای ساخت آن ها استفاده کرد. در ساخت سوله محصولات پوشش سوله بسیار مهم است. محصولاتی مانند پانل های ساندویچ و پشم شیه برای پوشش سوله ها استفاده می شود.

انواع سوله مورد استفاده در صنعت

سوله چند ضلعی

سوله قوسی

سوله تک دهانه بصورت ۸

سوله دو یا چند دهانه با ستون های مشترک به شکل ۸۸ یا ۸۸۸ یا ۸۸۸۸

نصب سوله

قسمت های مختلف از یک سوله اغلب توسط پیچ و مهره و یا از طریق جوش دادن انجام می شود. باید توجه داشت که تمام قسمت های آن در کارخانه تولید می شود و اتصالات آن ها نیز از نوع فلنجی است. به همین دلیل نصب سوله ها حدود چند روز طول می کشد.

ابعاد ظاهری سوله

دهانه های سالن سوله مورد نیاز معمولاً از ۱۰ متر تا ۲۰ متر با قاب ساده و در صنایع، میانگین دهانه ۲۰ متر و ارتفاع آن ۶ متر است.

مشخصات اجزای سوله

پوشش سقف سولهاجزای قاب فلزی پیش ساخته شامل موارد زیر است.پوشش سقف سوله

ستون پوشش سقف سوله

رفتر والپست پوشش سقف سوله

پرلیت یا پوشش سقف سوله

تیر کرین پوشش سقف سوله

میل مهار و یا سگراد پوشش سقف سوله

بولت پوشش سقف سوله

اجزای باد بند شامل پوشش سقف سوله

سقفی و دورتادور پوشش سقف سوله

کف ستون پوشش سقف سوله

قوطی

تیر

آب چکان تکیه گاه جرثقیل یا براکت مراحل اجرای پروژه

می باشد.

معرفی انواع پوشش سوله

پوشش سوله در صنعت به دو دسته کلی پوشش سازه فلزی و پوشش سقف و بدنه تقسیم می شود. همچنین پوشش بدنه به دو دسته پوشش داخلی و خارجی تقسیم می شود. به طور کلی انواع پوشش سوله شامل

پوشش سوله با ساندویچ پانل

پوشش دیواره سوله با ساندویچ پانل

پوشش سوله با ورق گالوانیزه به همراه پشم شیشه  و توری مرغی

پوشش سوله با ورق گالوانیزه به همراه پشم شیشه و کارتن پلاست

می باشد.

مواردی که در پوشش سوله باید رعایت گردد

پوشش سقف سوله برای ساخت یک سوله کاهش هزینه از اهمیت بالایی برخوردار است. مواردی مانند سرعت نصب سازه، کاهش زمان اجرا، کاهش هزینه های اجرا از جمله هزینه کارگران و مواد بسیار مهم هستند. همچنین عایق از نظر دما و صدا مهم است.

با توجه به محل قرار گرفتن سوله، ممکن است در معرض خطر خوردگی باشد، بنابراین پوششی که از آن استفاده می شود باید در برابر خوردگی و رطوبت مقاوم در نظر گرفته شود.

استفاده از پوشش سوله با توجه به نوع کاربرد

باید توجه داشت که انتخاب نوع پوشش سوله با توجه به استفاده نهایی از سوله تعیین می شود. به عنوان مثال، برای سوله های مورد استفاده در زمینه سلامت و مواد غذایی، پوشش سقف کارتن پلاست و ساندویچ پانل یا عایق ورق پوشش سوله استفاده می شود.

برای سوله هایی که در سرد خانه مورد استفاده می باشد، پوشش سقف سوله بایستی از ساندویچ پانل باشد.درسوله هایی که باید مرتب شسته شوند، مانند کشتارگاه ها، دام ها و مرغ ها بهتر است از سقف کارتن پلاست و پشم شیشه و ورق استفاده شود. پشم شیشه، توری مرغی با ورق سینوسی نیز برای سقف های خشک و کارگاه ها استفاده می شود.

مراحل ساخت سوله

گام هایی برای ساخت یک سوله می ریزیم باید طبق مقررات معتبر انجام شود زیرا نادیده گرفتن آن ها می تواند هزینه های بیش از حد را بر سازنده تحمیل کند و قدرت و ثبات ساختار را تضعیف کند. برای طراحی یک سوله، اطلاعات مورد نیاز عبارت است از:

بار برف و نیروی باد

ارتفاع جانبی سوله

شیب سقف مورد نظر و ارتفاع تاج

طول دهانه عرضی

طول  دهانه طولی و تعداد قاب های طولی

آیا جرثقیل در طراحی سوله در نظر گرفته شود یا نه؟ (محاسبه بار دینامیکی جرثقیل)

پوشش سقف مورد نظر

نیروی زلزله

نیروی مقاومت خاک منطقه

با دانستن اطلاعات فوق و ابعاد در نظر گرفته شده برای سوله، آن را طراحی می کنیم که در نهایت جهت اجرای پروژه نقشه های اجرایی تهیه و ترسیم می شوند.

این در حالی است که اجرای سازه سوله نیاز به مجریان تخصصی برای مونتاژ و رگلاژ و تنظیم قاب های سوله دارد. به خاطر داشته باشید که مهاربندهای جانبی سوله باید به سرعت و همزمان با اجرای قاب اجرا شوند، زیرا یکی از نقاط ضعف ساختار سوله ضعف آن در برابر نیروهای جانبی است که البته توسط مهاربندهای جانبی کاملاً کنترل می شود اما زمان اجرای از اهمیت قابل ملاحظه ای برخوردار است.

معرفی مقررات طراحی

از جمله مقررات مورد نیاز برای طراحی یک سوله صنعتی، می توان به موارد زیر اشاره کرد: ماده ۱۰ قانون ملی ساختمان برای طراحی قاب های فولادی سوله، ماده ۹ قانون ملی ساختمان برای طراحی بخش های بتنی سوله، نشریه شماره ۳۲۵ که به طور جامع به معیارهای طراحی و محاسبه اشاره می کند، ماده ۶ قانون ملی ساختمان برای بارگیری و ۲۰ موضوع دیگر از مقررات ملی ساختمان.

معرفی نرم افزار طراحی سوله

نرم افزار CSI می تواند برای طراحی سوله های صنعتی مورد استفاده قرار گیرد. مفیدترین نرم افزار این شرکت نرم افزار SAP است که در آن می توان تمام محاسبات مربوط به طراحی چه خطی و چه غیر خطی را به صورت ایستا و پویا انجام داد.